Thursday, December 31, 2009

tOdAy is Hepy nEw yEar.. n TodAy Is my sadness day!!T_T

slmt mnymbut thn baru smue...
azam baru??azam baru?? azam baru???apa azam baru?????
xdpt nk pikir kn lg..
azam yg dulu2 pon xtrcapai lg niyh..mcm ne nk ade azam bru??aduyai....

ari ni jugak ari sedeyh..krn aku akan pulang ke ipoh semula...kerna cuti pon telah hampir tamat..
lemah nye.....sedeyh nk tnggalkn smue org dlm keluarga aku!!....sedeyh nk tngalkn rumah....T_T

sedeyh3..........................................................

4 januari bermula la episod pertama aku di rcmp unikl setelah cuti selama sebulan lebih....

seronok brcuti....pegh...bila masok musim sem baru,mestilah dpt result kn???ini lah yg aku plg sedeyh..dan xnk tahu kalo boleh.......ari2 yg mmg xdi tunggu2....tp walubgaimanapon,aku harus tempuhi jua.....

Friday, December 25, 2009

.....................Alhamdulillah....syukur kpd Allah...

MOOD ari ni sgt2 OK...hehee....
yg prtame.....
mslh lap top ucuuu dah selesai smue nye....angah ucuuu dtg umah td..
die kata nk tolong btol kn..thnks angah...hehehe.....so..xyah la ucuuu nk pikir2kn lg....

kedue plak.....ucuuu dah dpt ank buah lg.....dak sofiya dgn dak nanie dah dpt adek bru...^_^
25 disember tarikh nye...leh la celebrate same2 dgn aku nnti...hahaha^_^

erm.......kata kan YES...pd MOOD...hehee.....^_^

Thursday, December 24, 2009

kErOsAkAn LAP TOP....!!adalah kErOSAKAN wAng rInggIt..

"aduyai.........."
ni lah prkataan prtama yg aku nk ckp selepas pe yg dah trjadi....ish3....
pe la malang naseb aku......screen lap top pecah seyh...

al-kisah...begini citer nye.....
pd suatu petang yg sgt dingin...angin sepoi2 bhase......ank buah ku yg amat ku cintai telah mnggangu aku spt ari2 sblm ini....die dtg,msok ke dlm bilik aku...then dok baek2 pd mulenye....
selepas aku menunaikn solat maghrib, aku teros mngON kn lap top aku..dan aku mnCOCOK kn broadband aku kat lap top aku uh...aku pon on9 ler la kn,,pe lg....
selepas tuh,tgah2 syok2 on9..kakak aku masok bilik,tnye aku.."dah solat lom ina??"..
aku pon jwb,,,"dah kak.."...akak pon dok je dlm bilik brsama2 aku dan ank buah ku yg tercinteh itu..aku dan akak leka2 brsembang...tanpa aku sedari,ank buah ku yg trcinteh itu mule bgun dr katil,dan menuju ke lap top aku yg trsyg......dgn lancar nye,die menekan2 keyboard lap top aku..
aku pon trsedar,aku tego ler die..

"aip!!!jgn maen lap top mak usuuu k!!"(dgn suare yg agak tegas)

die spt biase,pasti mengamok...die ckp...
"ish"dgn cara nye trsndiri....

aku brgado mulut dgn die,die bengang dgn aku..aku pon bengang dgn die....
tgah2, die kalah sesi jawab mnjwb kami tuh,die telaH mngmbil suatu bnde yg agak keras brisi air di dlm nye..lalu mmbaling bnde tuh TEPAT menuju ke sasaran!!!!

pd mulenye,aku xperasan ape yg dah pecah...aku hnye dgr bunyik jerk...
aku pon pusing melihat dr mne dtg nye bunyik tuh....
akak aku menegor"ina,dak nanie baling botol susu kat lap top ina!!"...
aku pon dgn perasaan AMARAH nye....menyuruh die keluar dr bilik itu....
akak aku yg pimpin die keluar dan teros turun ke bwh...

erm...pd mulenye,aku pikirkn,lap top aku dlm keadaan baek2 shaje....
rupe2nye!!!!!!!
"ALAMAK!!!!!!screen lap top niyh dah pecah!!!"
"ADUYAI!!!!lemah nyer....mcm ne nk buat ni......"


aku pon mmbawa lap top trsebut turun ke bwh....aku tunjuk pd mama dak nanie ape yg ank die dah buat!!!!...aku turun smbil BERJURAI2 AIR MATA ku.....isk3.....(T_T)...:'(...
dgn perasaan gerAM yg dah menguasai diri ketika itu, aku teros mncari bayang nanie, setelah aku nmpak die,aku teros beri "penampar mnje" ku pd die..hahaha....puas hati...!!geram taw!!


setelah itu, aku pon menanges2 depan mama die,depan ayah aku...aduyai2....malu pulak bile tringat kembali...huhuhu......tension aku pikirkn..dah la lap top abg aku niyh......pening2....org yg sepatot nye BRTANGGUNGJWB,xmahu plak brtanggungjwb kn.....

lg la aku mnymph...tension giler kot.........

erm......begitulah al-kisah nye...............diharap saudara saudari dpt jadikn prkara ini sbg pengajaran...ape pengajaran yg kiter dpt????????

1) JAUHKN LAP TOP ANDA DR KANAK2 BRUMUR BAWAH 6THN....
2) BYKKN BERSABAR JIKA BERLAKU PRKARA SEPERTI INI...KERANA DGN SIFAT AMARAH ANDA,XDE PE YG DPT DI UBAHKN PON.....
3) JANGANLAH ANDA MENYAKITI KANAK2 KRN MEREKA MASIH TIDAK DPT MNGENAL ERTI YG MANE SALAH DAN BTOL....
4) TOLONG DAN BANTULAH AHLI KELUARGA ANDA JIKA MEMERLUKAN BANTUAN...TERUTAMA DR SEGI KEWANGAN K!!!
5) JANGAN BERSIFAT PENTINGKN DIRI......!!
6) HARUS BRTANGGUNGWJB DI ATAS PE YG BRLAKU...JIKA KESALAHAN ITU ADALAH DTG NYE DR DARAH DAGING NYE SBNDIRI.....


erm....berikut adalah cntoh2 pengajaran yg dpt kiter perolehi dr kisah ini..sekian...terima kaseh...
pepatah melayu kata,
"sapa yg mkn cili!!!die terasa pedas nye..."...wassalam...



Sunday, December 20, 2009

bAgAImAnA bErcIntA dALAm IsLAm???

Islam adalah agama yang syumul. Sebuah agama yang lengkap. Islam tidak mungkin menyekat fitrah manusia yang sememangnya ingin menyayangi dan ingin disayangi. Untuk apa Allah menciptakan manusia berfitrah seperti sedia ada jika manusia akan diperintahkan untuk membunuh fitrahnya itu? Ajaran Islam telah diturunkan oleh Allah untuk memasang bingkai agar kemahuan manusia itu dapat disalurkan dengan cara yang terbaik. Selain itu, Islam menutup rapat jalan kemaksiatan dan membuka seluas-luasnya jalan menuju ketaatan serta memberi dorongan kuat ke arah perlaksanaanya. Rasulullah s.a.w. pernah mengecam salah seorang sahabat yang bertekad untuk tidak bernikah. Ini merupakan salah satu bukti bahawa Islam mengakui fitrah manusia yang ingin mengasihi dan dikasihi atau mencintai dan dicintai.

"Percintaan dalam Islam hanyalah selepas termetrainya sebuah ikatan pernikahan antara dua insan, iaitu setelah bergelar suami isteri. Islam telah menggariskan panduan dalam menuju ke arah gerbang perkahwinan ini. Ustaz Hassan Din telah memberikan pendapatnya mengenai hal ini dalam Al-Kulliyah di TV3 pada 28 Julai 2006, iaitu pada hari Jumaat. Tajuk perbincangan Al-Kulliyah ketika itu agak menarik ; iaitu "Jodoh"."

Masyarakat Sudah Lari

Apabila diminta memberikan pendapat beliau, beliau telah mengatakan bahawa cara masyarakat sekarang mengendalikan perihal jodoh telah lari daripada syariat yang sepatutnya.


"Sebenarnya dalam Islam, apabila seseorang lelaki itu telah berkenan dengan seorang wanita dan ingin menjadikan teman hidupnya, sepatutnya lelaki itu berjumpa dengan wali si perempuan tadi untuk menyatakan niatnya untuk masuk meminang. Tetapi masyarakat sekarang silap. Mereka terus berjumpa dengan empunya diri dan terus menyatakan hasrat hatinya. Kemudian mereka bercinta, berjanji, bersumpah setia dan segala-galanya. Sedangkan ibubapa mereka langsung tidak tahu akan hubungan mereka itu. Setelah sekian lama bercinta, apabila ingin melangsungkan perkahwinan, mak dan ayah tidak bersetuju dengan mengeluarkan pelbagai alasan,” terang beliau.


Konsep Meminang

Beliau juga menerangkan konsep peminangan ini. Kata beliau, “Ibu bapa mungkin sudah ada pilihan mereka sendiri. Oleh itu, dengan menyatakan niat kepada ibubapa, mereka akan berjumpa sendiri dengan wali perempuan tadi untuk mengenali keluarga dan calon menantu mereka dengan lebih jelas. Setelah kedua-dua pihak bersetuju, barulah dijalankan upacara peminangan, iaitu kedua-dua insan tadi telah menjadi tunang. Apabila sudah menjadi tunangan orang, adalah HARAM perempaun itu dipinang oleh lelaki lain, seperti yang telah dijelaskan oleh Rasulullah s.a.w. dalam hadis baginda. Dalam masa pertunangan inilah kedua-dua pihak lelaki dan perempuan tadi akan saling mengenali antara satu-sama lain, bagi memastikan adakah ini merupakan pasangan hidupnya yang sebenar. Jika kedua-duanya sudah bersetuju, barulah pernikahan dilangsungkan,” jelas beliau lagi.


"Dalam masa pertunangan inilah kedua-dua pihak lelaki dan perempuan tadi akan saling mengenali antara satu-sama lain, bagi memastikan adakah ini merupakan pasangan hidupnya yang sebenar. Jika kedua-duanya sudah bersetuju, barulah pernikahan dilangsungkan."

Namun begitu, Ustaz Hassan Din menegaskan bahawa bertunang bukan merupakan lesen yang membenarkan kedua-dua pasangan bermesra-mesra seperti suami isteri. Bertunang hanyalah untuk saling mengenali antara satu sama lain dan bukannya untuk bercinta. Pasangan yang telah bertunang tetap tidak boleh keluar berdua-duaan tanpa ditemani oleh ahli keluarga. Selagi belum bernikah, mereka tetap dua insan yang bukan mahram dan masih perlu manjaga batasan-batasan Islam seperti yang telah dibincangkan sebelum ini. Dan jika dalam tempoh pertunangan itu didapati kedua-dua pasangan ini tidak secocok atau tidak serasi, maka pertunangan bolehlah diputuskan secara baik melalui persetujuan kedua-dua belah pihak.


Dan jika dalam tempoh pertunangan itu didapati kedua-dua pasangan ini tidak secocok atau tidak serasi, maka pertunangan bolehlah diputuskan secara baik melalui persetujuan kedua-dua belah pihak.


Perigi Cari Timba

Ada pula yang berkata, “Cara ini untuk lelaki bolehlah. Untuk perempuan, tak sesuai. Nanti orang kata, ‘macam perigi mencari timba’, ‘wanita tidak bermaruah’ dan macam-macam lagi.” Sabar dahulu saudari.

Sebenarnya ini merupakan pemikiran songsang yang telah diterapkan dalam masyarakat Melayu kita. Sebetulnya kita berbalik kepada Islam itu sendiri. Bagaimanakah Islam mengajar wanita yang berkeinginan bernikah untuk menyuarakan keinginanya? Mari kita kaji sirah.

Bukankah perkahwinan teragung antara junjungan kita, Nabi Muhammad s.a.w. dan Siti Khadijah r.a. dimulakan dengan Siti Khadijah menzahirkan keinginannya? Ketika mengetahui sifat-sifat mulia yang dimiliki oleh Nabi Muhammad s.a.w., beliau merasakan yang dia tidak akan menjumpai sesiapa yang lebih layak untuk dijadikan suaminya melainkan Baginda. Oleh itu Siti Khadijah menyuarakan keinginannya kepada pakciknya, Abbas, agar merisik Muhammad s.a.w. Sesudah pihak Baginda bersetuju, barulah keluarga Nabi menghantar rombongan meminang. Begitulah yang diajarkan dalam sirah??

Jadi, tiada salahnya wanita yang memulakan dahulu. Bukankan itu lebih mulia, menyuarakan keinginan dan kebersediaan untuk mengikuti sunnah baginda Rasulullah s.a.w.? Cuma biarlah caranya sesuai dengan cara masyarakat kita. Jika seorang wanita itu telah mempunyai calon suami yang baik dan soleh, suarakan-lah kepada ibu bapa supaya mereka dapat menghubungi pihak keluarga lelaki tersebut. Biar orang tua yang menguruskan, kita cuma mencadangkan. Kalau kedua-dua pihak setuju, alhamdulillah. Maka pihak lelaki boleh masuk meminang.


Indahnya Cara Islam
Lihat, betapa indahnya Islam mengaturkan perjalanan hidup penganutnya. Cukup teratur dan sitematik. Cara ini dapat mengelakkan daripada berlakunya maksiat dan perkara-perkara lain yang tidak diingini. Dalam masa yang sama, ia menuju kepada pembentukan keluarga bahagia yang diidamkan oleh semua manusia kerana itulah fitrah insani. Insya-Allah jika segalanya dilakukan dengan niat ikhlas kerana Allah dan bukan atas dasar nafsu dan keduniaan semata-mata, Allah akan mempermudah urusan itu.

Untuk mereka yang masih menimba ilmu, tidak perlulah bersusah-susah mencari jodoh sekarang. Jodoh di tangan Allah, pasti bertemu jua dengan taqdirnya. Sekarang kita mempunyai matlamat yang lebih penting iaitu mendapatkan kecemerlangan dalam pelajaran dan menunaikan tanggungjawab kita sebagai muslim. Banyak lagi tanggungjawab yang perlu kita pikul dan bercinta bukanlah sesuatu yang perlu buat masa sekarang. Berusahalah menjadi muslim dan muslimah sejati serta mengamalkan Islam dalam kehidupan kita.

Akan tetapi, bagi mereka yang merasakan diri sudah mampu untuk memikul tanggungjawab berumah tangga, mampu memberi nafkah zahir dan batin, maka bernikahlah. Tiada salahnya bernikah ketika belajar. Itu adalah lebih mulia daripada mereka yang ber’couple’, dan memuaskan nafsu mengikut telunjuk syaitan. Ikutilah cara-cara menuju pernikahan yang telah diterangkan di atas. Sekali lagi ditegaskan, bercinta sebelum berkahwin dan ber’couple’ adalah menghampiri zina dan hukumnya adalah HARAM.


"Jika tepat masa,ketika, keadaan dan SIAPA, cinta adalah kuasa luar biasa yang tiada bandingannya" -Ustaz Pahrol Mohd Juoi, penulis buku "Tentang Cinta"

kEnAngAn...hAnyA tInggAL kEnAngAn...

[pic telah di delete]

sEmUa ini hanyA tinggal kenangan....hnye mse akan menEntUkn........

tp sepnjng ucuuu mengenali si dia....si dia mmg trlalu baek...ambil berat tntng ucuuu.....
Jujur ucuuu katakan, si dia sgt caring..kami brpisah dgn cara baek...bukan kerana tidak menyangi antara satu sama lain,cume ade lg prkara pnting yg perlu di gapai selain dr brcinta... "BERCINTA" bukan lah cara trbaek untuk kita mndptkn kaseh syg...bg ucuuu,ucuuu baru sedar,kasih syg yg hakiki ialah kasih Allah swt...
ucuuu prcaya dan yakin, Allah dah menetapkn jodoh kpd setiap hambaNya..smpai mse nye nnti,pasti muncul jodoh kiter tuh.....xperlu kiter mncari,krn ia akan dtg dgn sndirinya dgn izin Allah...
kALo xde jodoh antara kami,ucuuu tetap akan doakn kebahagiaan si dia bsama org yg trsyg............


perempuan yg baek,akan dapat lelaki yg baek....
lelaki yg baek,pasti dpt perempuan yg baek....
tetapi jika perempuan yg baek mndapat lelaki yg kurang baek,ini adalah suatu ujian kpd dirinye oleh Allah s.w.t...
tp prcye lah...setiap pe yg brlaku,pasti ada HIKMAHNya...^_^



fOOTnOTE:..
saya nak bercinta dgn lelaki yg HALAL untuk di cintai bukan lelaki yg HARAM di cintai.....
saya nak jadik org baek.muslimah yg solehah.... supaya dapat hidup bersama-sama dgn lelaki yg baek,soleh,beriman dan brtaqwa di dunia dan akhirat..^_^.......InsyaAllah...:)

Saturday, December 19, 2009

16 disember 2009 befday gurl!!!


FIRST PERSON yg menelefon n say hepy befday to me ialah.....
AREH JAMAL lorh.....hehehe^_^time kaseh sgt2 buat kwn ucuuu ni....sbb die ingat!!^_^ kat atas ni die la...hahaha^_^



org kedua....abg angkat aku...

org ketige.....dak dolah....
dan yg laen uh.....maap la xdpt nk senaraikn....byk nau..huhuhu^_^
but..thnks all k...^_^

Friday, December 18, 2009

seteLAh sEkIAn LAmE AkU tidak mngUPDATE blog...

first day in kem U best..brgambr bersama capt.zainin!!^_^

SEE!!!!!mamat niyh!!!hahahaa......



salam....kini ucuuu kembali aktif tulis blog..
setelah sekian lama...busy dgn aktiviti2 yg merungsingkn kepala otak ku....huhu...

skunk ucuuu sdang cuti sem....seronok la cuti niyh.....
mcm2 bnde leh buat......

ari tuh...pd 1 disember hngga la 7disember....ucuuu, syiera,wawa, aish,dayah dan jugak ieka pegi mengikuti KEM U BEST.....wah....inilah satu2 nye kem yg aku pegi,rse seronok sgt.....
kem ni nme penoh nye..."kem keusahawan bestari"....bile di pendekkn...kem u best la kn..huhuhu...

smue peserta yg trlibat dlm kem ni,smue budak2 unikl seluruh malaysia....huhuhu....

rsew best sgt first day ucuuu di sini....

sbb first day lg,group kitorunk la plg kecoh...dak2 rcmp yg sgt HOT la konon nye kn..hehee..
dayah la ketua kitorunk...mmg besh la dayah sbg ketua!!smue agree die jadik ketua!!
ucuuu lg la suke...
kalo xde dayah..mesti xhappening kn....huhuhu.....
dayah...ko0 lah leader yg plg besh penah aku ketemu....hehehehe....thnks dayah sbb bimbing kitorunk smue ok je.....xmara2.....sabar dgn smue kerenah ank buah ko niyh..hehehee.....


kitorunk smpai2 je..dak2 mimet tegor kitorunk....
,mule2 dorunk ngaku,dorunk dak rcmp...hahaha.....SILAP besar la...sbb kitorunk ni yg wakil RCMP kn....lawak2......xsngke la dorunk ni sporting abesh la.....besh2..kwn dgn dorunk...kwn je la kn......huhuhu.....akhirnye trbongkar jugak yg dorunk sbenrnye dak mimet,sbb dorunk lepak depan skali,pastu asek kene perli dgn en.bakhtiar je kn...hehee.....

yes2!!!say" PERHATIAN!!!",kata encik bakhtiar...
"KEM U BEST!!!",kata peserta2 kem u best!!huhuhu^_^


mule2,aku dgn yg laen2 smue agak BLUR la.....mimet ni ntah dr mne ntah kn...xpenah dgr kot....huhuhu.....rupe nye kitorunk satu negeri je kot......cume dorunk kat hulu sne..kitorunk RCMP kat hilir sini...hehehehe......

pergh....dok dlm hall ni,mmg trsagt la PANAS....hahaa..mksud nye COLD giler la weyh....

rase mcm nk mati kesejukan je dok dlm hall tu taw.....
tp dengar celoteh encik bakhtiar mmg best sgt la...lawak je org nye....bersemangat lg tuh.....

fisrt2 day lg kitorunk dah dpt assingment perlu kitorunk laksaanakn......
assignment prtama ni,kene buat poster la beb!!!!!!
aku la pereka poster tuh!!hahaha...di smping kawan2 yg laen beri idea jugak kn....^_^

letih2 wat poster ni,sbb aku mne la pndai gne publisher,xpenah gne pon...

pastu dtg la ade herooo MIMET ni weyh.....mcm kamal adli uh,kalo tgok dr blakng la...huhu..
dia la mmbantu kami mncarik utnuk tulis text dlm publisher uh....

walopon itu je yg die buat,,,tp kitorunk sgt la mnghargainye la kn...

mule2 uh,ade la dtg mamat perasan yg asek puji2 abg senior kitorunk satu campus uh....
agak kebengangan la dgn mamat perasan ni kn!!!
die dtg ingat kn nk tolong,,last2 seolah2 mcm nk memerli rcmp....
xpuas hati btol kitorunk ni....tp sabar je dulu..layan kan aje......

tp brsyukur giler la kn,dak mcm kamal adli uh dtg menelamatkn keadaan kn...nseb baek...hahaha...pdn muke ko mamat perasan!!hahhahaa....^_^

di sini.....aku nk paparkn gmbr2 mase first day kitorunk smpai......^_^
kitorunk smpai naek monorail...barang2 ayah bawak kn...sbb nk muat satu kete smue,,mmg xleh la kn...hehehe....smue badan semangat2 niyh...hehehe.....
yg best nye kn beb,aku boleh plak trserempak dgn ade sorunk mamat bekas skola cheras dulu..kire mcm senior aku la..
nme die faliq!!!aku masih mngingatinye lg...muke die aku kenal sgt la...xpenah lupe....

die usha aku gak,,agaknye mesti die ckp,mcm kenal jugak lak gurl ni kn,,,hehee......
comfirm!!!aku usha punyer usha,aku pasti dan yakin yg die faliq aw....tp aku mls nk tego la...takot silap org la jugak kn..hehehee......

last2 uh....die turun dulu dr kitornk,kitorunk turun medan tuanku...die turun kat bukit nanas....

aku sempat gak la snap muke die dlm diam2...hahaha......!!!^_^nnti aku letak gmbau die eik..kuikukuikui......