Sunday, June 27, 2010

ade ape dgn "BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM"....??

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG..

Inilah khalimah yg kiter sering lupa untuk mengucapkannya sebelum kiter lakukan sesuatu perkara atau pekerjaan... Tahukah wahai sahabat2ku bahawa dgn mmbaca BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM ini SYAITAN akan takut dgn kiter??????
Alhamdulillah...ucuuu sndiri sedar yg ucuuu pon kadang2 sering kali terlupa untuk mengucapkan khalimah ini... disini ucuuu nk kongsi cerita sedikit dgn sahabat2 smue dgn ape yg telah ucuuu dpt dr satu program yg ucuuu ikuti... walopon title dekat entry ucuuu ni hnye la
"BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM"
tp dgn khalimah inilah yg akan mmberi EFFECT atau IMPAK yg sgt besar dlm kehidupan seseorng,mahupon dlm institusi keluarga itu sndiri...

disini, ucuuu mahu menceritakan tentang VIDEO yg ucuuu tgok sndiri dgn sepasang mata, dengar dgn sepasang telinga...:)...sgt BEST la jika sahabat2 sendiri boleh mencarik nya sndiri di YOU TUBE...:)..boleh lihat sndiri kn...^_^. mngkin ade dikalangan sahabat2 sekalian juga ade yg sudah menengok nya... sbb video ni mmg famous la di wall2 di FB ucuuu dan jugak sahabat2 ucuuu yg lain...tp disini ucuuu hnye hndak mnceritakan beberapa kisah tntng "title" yg ucuuu tulis ni dgn cerita2 ini...


CERITA yg PERTAMA berbunyik:....
ade due buah keluarga.. keluarga yg pertama ini ingin memasuki rumah mereka,seperti biaselah,SYAITAN pasti menemani mereka smue kn...hehehe......tetapi keluarga pertma ini sgt2 la seyiap mse mngingati ALLAH.. mereka memasuki rumah dgn mmbaca khalimah "BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM"..... MAKA syaitan yg ingin menemani mereka sehingga ke dlm rumah tuh tidak sempat la die ingin memasuk skali...terkeluar semula SYAITAN itu dr pintu rumah tersebut.....^_^...

keluarga kedue ni TIDAK mmbaca "BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM" ketika mereka hendak masuk ke dlm rumah mereka setelah mereka keluar berjalan2 atau bersiar2 di luar dr kawasan rumah mereka.. BUKAN hnye tidak mmbaca "BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM" , malah MAK nye jugak sdg mara2 anak nya ketika hndak masuk ke dlm rumah mereka...MAKA SYAITAN yg sntiasa ingin menyesatkn golongan manusia yg tidak MENGINGATI ALLAH ini telah mengikut mereka sekeluarga ke dlm rumah tersebut.. Maka rumah mereka itu telah trjadik la tmpt syaitan itu menumpang KASEH mngkin..huhuhu....

CERITA yg KEDUA pula berbunyik:....
cerita ini adalah kesinambungan cerita di atas juga....
Keluarga yg pertama td hendak makan malam di rumah mereka.......... semua persiapan makanan telah disediakan oleh mak nya yg bertanggungjawab tuh.. SYAITAN yg tidak dpt masuk ke rumah mereka itu td sgt2 meronta2 hndak masuk ke dlm rumah itu,tetapi die tidak boleh masuk,maka SYAITAN tersebut hnye dpt melihat keluarga ini makan dr LUAR tingkap shje...hahaha..pdn muke kau SYAITAN!!.... lepas tuh, AYAH nye sbg ketua keluarga pon duduk di kerusi di meja makan tersebut.... ayah nye pon mmbaca "BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM" dan mmbaca doa makan jugak.... smue anak2 nye turut mengaminkan ape yg ayah nye baca.... maka mereka pon makan la makanan itu dgn hati yg bahagia dan enak rsew nye makan nasik yg tiada SYAITAN makan skali....

Keluarga yg kedua td pula, SYAITAN dah mmg ade dlm rumah mereka da... so,ape lg??? keje SYAITAN mestilah menyibuk2kn diri dorunk dgn mereka ni kn.. kalo mereka mkn,mesti lah SYAITAN ni nk FOLLOW UP skali kn..hikhikhik........dgn
TIDAK ADE PERASAAN MALU nye SYAITAN tersebut pon DUDUK di sebelah kerusi yg mak mereka duduk... Mak nye sblm ajak makan mlm td,ASEK marah2 je... ntah ape hangin die ntah kn,dr ptg mereka pulang ke rumah td asek marah2 je..kesian anak2 nye..uhuhu........AYAhnya pon turun lalu mkn je tnpe mmbaca "BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM"...... UUuhhhh...SYAITAN tuh lg SERONOK..BERSORAK2 agaknya die kn.......... dgn MAK nye mara2 anak2 nye....dgn ayah nya tidak mengajar keluarga mereka sblm makan baca "BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM" dan doa mkn...SGT2 la RIANG HATI SYAITAN tersebut.....huhuh...erm...lepas tuh,MAK nye pulak MAKAN TGN KIRI....!! ....kan Allah suruh kiter mkn dgn tgn kanan......MAKA SYAITAN itu makanlah bersama2 dgn mak nye td....sbb makan tgn KIRI,SYAITAN suke la.......... sbb tuh la...KALO KITER MKN kene la mkn dgn tgn kANAN taw..jgn sesekali mkn tgn kiri aw....
nnti syaitan ikot kiter mkn skali...sbb tuh la mkn xKENYANG2..sbb SYAITAN da mkn kn makanan kiter tuh...uhuhuhu.....
eeee!!!xmaw la...mintak di jauhkan dr SYAITAN yg DI REJAM ini!!!........

CERITA TAMAT....



FOOTNoTE:

erm......kesimpulan nye yg dpt ucuuu buat la kn, BACALAH "BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM" setiap masa sblm memulakan sesuatu perkara atau perkerjaan.... dan apabila mmbaca khalimah ini,TANAMkn btol2 dlm diri ape mksudnye tuh..biar kiter btol2 terasa dan pham dgn ape yg kiter ucapkan..btol x??.....erm...ilmu tambahan dr kak mas kpd ucuuu dan sahabat2 yg lain jugak ialah tentang penggunaan bacaan "BISMILLAH" shje... menurut kak mas yg tersyg, bacalah BISMILLAH shje jika kiter hndak menyembelih ayam@kambing@lembu.... krn sahabat2 Nabi pon di medan perang,mereka akan memulakan dgn BISMILLAH, ALLAHUKBAR!!!....!!!:').. Alhamdulillah..sedikit sebanyak inilah ilmu yg ucuuu nak kongsi bersama2 kowank smue dgn pe yg ucuuu dpt... SHARING is CARING rite????hehehe...jadik,sama2 lah kiter MENINGATI ALLAH S.W.T ketika hendak memulakan ape pon perkara @ perkerjaan....
ingt ye sahabat2 sekalian!!!
kiter INGAT ALLAH hnye skali, tp ALLAH akan INGAT kiter BERKALI-kali taw..:)....
jadik,sntiasa lah tanam dlm diri kiter ni,dgn bacaan
"BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM"

2 comments:

sMiLeY said...

Dalam Hadits Rasulullah S.A.W bersabda,
“Setiap pekerjaan yang baik, jika tidak dimulai dengan “Bismillah” (menyebut nama Allah) maka (pekerjaan tersebut) akan terputus (dari keberkatan Allah)”.

ucuuu said...

betol3...syukran..:)